RETSEPT

Grillitud räimed gremolata ja sibula-paprikasalatiga Share

Midagi erilist rahvuskalast! Kui sa enne ei ole räimi grillinud, siis nüüd on suurepärane võimalus ära proovida. Grillilt kiirelt läbi käinud räimefileed on lihtsalt võrratu kombo petersellist, sidrunist ja küüslaugust tehtud gremolataga. Kõrvale veel grillitud rohelise sibula ja paprika salat ja pidusöök võib alata!

Värsket räime saab Kalasaalist, kõik köögiviljad leiad Köögiviljatänavalt. Maitsev Eestis kasvatatud Uus-Kongo lehtsalat on müügil Härjapea talupoe letis. 

Valmistamine:

neljale-viiele

500 g räimefileesid
soola 
Gremolata:
suur peotäis peterselli, hakitult 2 dl
5 sl oliiviõli
poole sidruni riivitud koor ja välja pressitud mahl
1 küüslauguküüs
soola, musta pipart
Grillitud sibula-paprikasalat:
250 g väikeseid paprikaid
10-15 rohelise sibula vart (terved varred, koos alumise valge osaga) 
2 sl oliiviõli
pea värsket lehtsalatit

Alusta gremolatast. Haki petersell hästi peeneks. Sega oliiviõli, sidrunikoore ja sidrunimahlaga. Riivi hulka küüslauguküüs, maitsesta soola ja pipraga, sega kõik läbi. Jäta ootele. 
Grillitud sibula-paprikasalati tegemiseks aja grill kuumaks. Poolita paprikad ja eemalda seemnekojad. Lõika sibulavarred keskelt pooleks, et nad oleksid lühemad. Sega paprikapoolikud ja sibulad kausis oliiviõliga. Lao esmalt paprikad grillile ja küpseta neid keskmisel kuumusel, vahepeal keerates, kokku umbes 8 minutit. Lisa sibulad ja grilli neid paar minutit, kuni saavad kuldpruuni tooni. Rebi salatilehed väiksemaks ja sega grillitud paprikate ning sibulaga. Maitsesta salat soola ja musta pipraga. Lisa kastmeks pool gremolatast  ja sega läbi.
Nüüd räimede grillimise juurde. Seda on mugav teha grillresti vahel, nii saad kõik kalad korraga ümber keerata ja nad ei lagune keeramisel. Saputa räimefileedele soola ja lao nad resti vahele. Grilli mõlemalt küljelt umbes 5 minutit. Kui grillimiseks sobivat tihedalt sulguvat resti ei ole, saab hakkama ka kalasid ükshaaval keerates. Paku grillitud räimi koos sibula-paprikasalati ja ülejäänud gremolataga. Maitsev on see roog nii soojalt kui jahtunult.

Retsept ja fotod: Mari-Liis Ilover