Humala ees on kõik võrdsed: kuidas Humalakoda hea toidu ja õllepruulimise ühendab?
Kohati võib öelda, et Humalakoda on restoran, mille külge on kinnitatud ka pruulikoda. Samas võib jällegi väita, et see on pruulikoda, kuhu on juurde lisatud restoran. Üks on aga kindel – pruulitud õlle ning ehedast toorainest valmistatud toidu armastajate jaoks on Balti Jaama Turu teisel korrusel paiknev põnev pruulikoda-restoran kindlasti tuttav. Kuidas Humalakojas asjad käivad, räägivad lähemalt pruulikoja vedajad ise.
Kes on Humalakoja asutajad ning kuidas kogu ettevõtmine alguse sai?
Eelnevalt proovisid Humalakoja asutajad tegelikult tükk aega kätt legendaarse pubi Hell Hunt pidamisega. Suure õllevalamise tuhinas tekkis aga vastupandamatu soov ise õlut pruulida. Mõeldud-tehtud. Nii sündiski pruulirestorani kontseptsioon, kus hea toit ja värske õlu teineteisele sõbralikult käe ulatavad.
Mille poolest on Humalakoda eriline? Missugune on teie meeskond?
Õllekaid leidub linnapeal palju. Aga Humalakoja näitel on tegu esimese tõelise pruulirestoga, kus koha peal sünnib tõeline ime! Vesi muutub maitsvaks õlleks – kusjuures soovi korral saavad huvilised ka seda maagiat vaatama tulla. Nimelt toimuvad kolmapäeva õhtuti Humalakojas ekskursioonid pruulikotta, kus meie pruulmeister seletab lahti, et kuidas ikkagi õlu vaadis vahutab. Loomulikult saab selle käigus mekkida ka kõige värskemat kraami otse tünnidest.
Meie tiim koosneb kindlasti oma ala ekspertidest. Oleme maitsnud ja proovinud kõiki kohalikke õllesid ja seda niivõrd palju, et oskame kundedele soovitada just nimelt seda õiget märjukest, mis kas toidu või meeleolu juurde kõige paremini klapib.
Humalakoja köögis toimetab oma meeskonnaga peakokk Lauri, kes tuli meile Norrast. Turult saadav kohalik tooraine koos Lauri Norrast pärinevate teadmistega (eelkõige mereandide valmistamise koha pealt!) lisab meie menüüle omanäolisust ja finessi. Samas ei pea pettuma ka lihtsamate õllesnäkkide sõbrad – vanad head juustupallid ja sibularõngad on neid alatiselt ootamas.
Milline on üks Humalakoja klient?
Humalakoda on väga demokraatlik koht, kuhu tulevad kokku nii hipsterid, jalgratturid, vanaprouad, teadlased, õllesõbrad, gurmaanid või tegelikult kes iganes. Humala ees on kõik võrdsed.
Kuidas näeb välja õllepruulimise protsess? Mis meeldib klientidele enim ning mida soovitaksite ise?
Õllepruulimise protsess on tegelikult paras teadus. Koostisosad tuleb kokku seada väga täpselt, lisaks peab tähelepanelikult jälgima keetmistemperatuuri ja aega. Laias laastus segatakse kokku linnased, humalad ja vesi, aga vaid tõelise meistri käe all on võimalik kindlustundega öelda, et kas lõpptulemuseks on porter, pilsner või IPA.
Meil on võimalik maitsta nii 13 kraadist pool aastat tammevaadis laagerdunud õlut, aga ka eriti lahjat rüübet nimega “Kolm ja poolainsus”, millega on hea palaval päeval korralikku janu kustutada.
Lihtsama maitsemeelega inimesele võib soovitada meie maja heledat või tumedat, seiklejahingega õllesõpradele aga hapusid õllesid või Mango Tango nimelist puuviljamaitselist rüübet. Samuti on põnev proovida meie Tallinna Ülikooli ajalooteaduskonnaga koostöös valminud eripruuli – Kuuse Willemi nimelist õlut, mis on valmistatud iidse retsepti järgi porgandite ja kuusevõrsetega.
Kas õllepruulimise kohta eksisteerib mõni põnev fakt, mida kindlasti jagama peaks?
Me oleme praeguseks pruulinud kokku üle 200 laari õlut, millest tuksi on läinud ainult üks. Oli ikka päris südantlõhestav vaadata kuidas ligi 500 liitrit õlut kanalisatsiooni voolas. Aga mis seal ikka! Kehva jooki me ju pakkuma ei hakka. Ja lõppkokkuvõttes on selline untsumineku protsent päris tähelepanuväärne.
Kas korraldate muuhulgas ka mõningaid üritusi?
Kindlasti tasub jälgida meie sotsiaalmeediakanaleid, kus anname teada Humalakojas toimuvatest üritustest. Meil viiakse läbi viktoriine, pruulikoja külastusi, õlleteemalisi õhtusööke, teinekord ka kontserte.
Samuti on oluline teada, et kui jälle inimesed koguneda tohivad ja pruulipubi pikemalt lahti tohib olla, siis toimuvad meie juures umbes kord kuus suuremad peod või tantsuõhtud – FÖPP, Disco Tallinn või Ennu Ratas.
Kui ilm ilusaks läheb, siis avame taaskord linna parima terrassi, kuhu üsna erakordselt päike hommikust õhtuni peale paistab. Seal on imemõnus kas kokteili või õlle juures unustamiseni tiksuda.
Miks valisite just Balti Jaama Turu?
Balti Jaama Turg on muutumas osaks Tallinna toiduhuviliste ja gurmaanide toimetamisest. Ka Humalakoda pole lihtsalt üks restoran, vaid pigem selline koht, kus toidu- ja joogielamus on põhjalikum. Seepärast oli ka Balti Jaama Turg meie jaoks väga loogiline paik, kuhu pruuliresto ehitada. Vähetähtis ei ole ka see, et Balti Jaama Turul oleme me kohalikule ja värskele toorainele eriti lähedal!
Artikkel valmis koostöös Geenius Meediaga.