RETSEPT

Klassikaline äädikašašlõkk Share

Nostalgiline äädikašašlõkk naudib taas populaarsust! Millal siis veel, kui mitte nüüd jaanipäevaks, grillida traditsioonilist sealihašašlõkki. Varu liha, värsket salatit ja vardad ning jaaniõhtu alaku!

Äädikašašlõkk

kaheksale

Koostisosad:

1 kg sea kaelakarbonaadi

1 dl rapsiõli

1 dl mineraalvett (näiteks Värska või Borjomi)

3 sl 30% äädikat

3 mugulsibulat

suur peotäis hakitud ürte (näiteks peterselli, tilli, koriandrit)

1 tl purustatud musta pipart

2 tl soola

Valmistamine:

Lõika kaelakarbonaad 1,5 cm paksusteks viiludeks ja need omakorda keskelt diagonaalis pooleks. Saad lapikud lihatükid. Vala lihale õli ja äädikaga segatud mineraalvesi. Viiluta sibul, haki maitseroheline ja lisa needki lihale. Puista peale pipar ja sool. Sega kõik läbi. Nüüd mudi ja mulju käte liha käte vahel, n-ö masseeri. See tegevus aitab liha pehmendada ja aidata maitsetel sügavale lihasse minna. Lase lihal külmas marineeruda 4 tundi kuni üleöö.

Sõltuvalt tükkide suurusest tuleks nad vardasse ajada nii, et varras läheb lihast läbi kahest kohast- siis ei jää tükid rippuma ega kõrbema, vaid hoiavad ennast kenasti varda ümber ja küpsevad ühtlaselt. Küpseta keskmiselt kuumal grillil vardaid vahepeal pöörates 20-25 tundi. See aeg on piisav, et liha saaks pealt ilusa jume ja oleks seest just parajasti küps ja mahlane. Millegagi pintseldada ega määrida vahepeal pole vaja. Serveeri šašlõki kõrvale särtsakat kastet, lavašši ja rohkelt värskeid aedvilju.

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover

View more