RETSEPT

Lamba kebabid mündise jogurtikastmega Share

Maitserikkad kebab-vardad on nii mõnus vaheldus tavapärastele grill-lihadele ja šašlõkkidele. Sidrunikoorest ning piparmündist värskust saanud jogurtikaste on lambavarraste kõrval asendamatu. Kes soovib, võib pool lambahakklihast asendada veisehakklihaga või teha kebabid hoopiski veisehakklihast. 
Nipp: Kui varraste leotamine ununeb, siis grilli kebabid ilma varrasteta ja lüki puitvardad kebabidesse hoopis enne söömist.

Ilusat lambahakkliha saab Lihasaalist ja kõik vajalikud värsked köögiviljad ning ürdid küüslaugust piparmündini on köögiviljalettidel. Suur maitseainevalik ootab Umami müügikioskis. Suurepärase saiavaliku väiketootjatelt leiad Muhu Leivast või Põhjala Delist.

Valmistamine:

viiele-kuuele

900 g lambahakkliha 
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl tšillihelbeid
1 tl musta purustatud pipart
2-3 tl soola
1 dl hakitud värsket koriandrit 
veidi oliiviõli määrimiseks
Kaste:
1 küüslauguküüs
2 dl Kreeka jogurtit
2 sl hakitud piparmünti
1 tl sidrunilt riivitud koort
soola
lisaks tomatit, rohelist sibulat, värskeid soolakurke, head saia

Valmista esmalt kaste, siis on ta valmis söömiseks kuumade just grillilt tulnud kebabide juurde. Riivi või purusta küüslauguküüs. Sega kokku jogurtiga, lisa ka hakitud piparmünt ja riivitud sidrunikoor. Maitsesta soolaga. Jäta ootele. 
Puitvardaid kasutades leota neid enne 30 minutit vees. Riivi sibulad ja küüslaugud ja sega omavahel kõik kebabi koostisained. Rulli käte vahel umbes 2-3 cm läbimõõduga 10 cm pikad torukesed. Lükka ettevaatlikult vardad sisse. Kui on aega, pane vardad vähemalt tunniks ajaks külmkappi tahenema. Niimoodi seisavad nad hiljem küpsetamisel kenasti koos ja ei hakka lagunema. Vahetult enne grillimist pintselda või määri liha üle oliivõliga. Grilli kebabe tulisel grillil 5 minutit ühelt, 5 teiselt poolt. 
Paku kebabe koos jogurtikastmega. Kõrvale sobivad sobivad hästi suvemagusad tomatid, värsked soolakurgid, roheline sibul ja oliiviõliga pintseldatud ja hetkeks grillilt läbi käinud saiaviilud.

Retsept ja fotod: Mari-Liis Ilover