RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: ahjulõhe tomatite ja suvikõrvitsaga Share

Kiirelt valmiv kõhutäis hooajalistest köögiviljadest ning vägagi hooajalisest kodumaisest otse merest püütud looduslikust lõhest. Meres kasvanud lõhe on värvilt harilikult veidi kahvatum, kuid suurepärane maitseelamus, mida igapäev ei kohta. Siinses retseptis saavad fileetükid pannil jumeka ja krõbeda naha ning küpsevad ahjus valmis vaid mõne minutiga. Tomatipüree kasutamine retseptis ei ole kohustuslik, kuid see annab roale veidi rohkem mahlasust.

Kahele

2 x u 180 g metsiku lõhe fileetükki

200 g suvikõrvitsat

300 g tomateid

2 suuremat või 4 väiksemat keedetud kartulit

1 küüslauguküüs

0,5 dl vedelamat tomatipüreed (passata)

0,5 tl kuivatatud tüümiani

2 sl õli

Soola, pipart

Serveerimiseks:

värsket tilli

umbes poole sidruni mahl

Puhasta fileetükkide nahaosa soomustest, pühi kala majapidamispaberiga puhtaks ja maitsesta kergelt soolaga.

Vala ahjuvormi 1 sl õli, hakitud küüslauk, tükeldatud tomatid, tükeldatud suvikõrvits ning tükeldatud keedukartulid. Lisa tüümian ja passata, maitsesta soola ja musta pipraga ning sega korralikult läbi. Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit.

Samal ajal kui köögiviljad küpsevad aja pann kuumaks, lisa järele jäänud õli ja fileetükid nahapoolega vastu kuuma panni. Prae ainult ühelt poolt u 2-3 minutit, kuni nahk on kuldpruun ja krõbe.

Kui köögiviljad on küpsenud, tõsta neile kalafileed ja pista veel 3-5 minutiks ahju, et kala läbi küpseks.

Serveerimisel maitsesta vajadusel täinedavalt, pigista toidule maitse järgi sidrunimahla ning puista peale hakitud tilli.

Retsept: Britt Paju