Kreemine lõhepasta on toit, mida ei pea ei kala- ega ka pastasõpradele liiga pikalt tutvustama. Kes vähegi kursis kreemise koorese kastme, lõhe ja brokoli veatu kooskõlaga, mida aitab tervikuks siduda kvaliteetne ja parajalt al dente´ks keedetud pasta, see teab, et tegemist on üsna sõltuvust tekitava roaga. Al dente pasta saab nii, kui keeta pastat pakendil välja toodud keetmisajast minutijagu vähem. Nii saad tulemuseks õige küpsusastmega pasta, mis süües veel veidi hamba all vastupanu osutab.
Kogus: 2-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
160 g fettuccine või linguine pastat (sobivad ka spagetid)
300 g lõhefileed, tükeldatuna
300 g brokolit, väikeste õisikutena
1 šalottsibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
50 ml valget veini
2 dl köögikoort
Värskelt riivitud parmesani
sidrunimahla
Veidi võid
Oliiviõli
Soola ja pipart
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendi juhistele. Umbes paar minutit enne pasta valmimist tõsta pastakeeduvette ka brokoli. Kurna sõelal nii pasta kui brokoli. Tõsta veidi pastakeeduvett kõrvale.
Maitsesta lõhe soola ja pipraga. Kuumuta pannil oliiviõli ja või. Küpseta lõhetükke mõni minut, kuni need on küpsed. Tõsta pannilt ära. Lisa pannile vajadusel veel õli ja võid ning hauta keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Lisa küüslauk ja hauta veel minutijagu. Kalla pannile valge vein ja kuumuta läbi. Lisa koor ja lase keema tõusta. Maitsesta kaste soola, pipra ja sidrunimahlaga. Tõsta lõhe pannile tagasi ja sega kastme sisse. Kuumuta veel paar minutit ning sega siis juurde eelnevalt keedetud pasta ja brokoliõisikud. Sega, kuni pasta ja kaste on ühtlaselt segunenud. Kui pasta jääb liiga kuivaks, lisa veidi eelnevalt kõrvale tõstetud pastakeeduvedelikku. Tõsta pasta taldrikule ja puista peale veel täiendavalt parmesanilaaste. Serveeri kohe ja serveerides lisa värsket basiilikut.