Võileivatordil on mõnusalt magus nostalgiline mekk juures. Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui sinna sisse on läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske suitsulõhe ning peale sätitud värske graaviforell ja kalamari. Luksuslik, pidulik ning tõeliselt maitsev kooslus.
Võileivatordis kasutatud suitsulõhekreem vaheldumisi munavõikreemiga on tõeliselt hõrk kooslus. Kes soovib, võib selle tordi ka musta leivaga valmistada. Võrreldes leivaga tehtud tordiga jääb röstsaiaga tort õhulisem ja õrnem, kuid väga maitsvad on mõlemad. Põhiline on torti tehes koostisainetega mitte koonerdada, sest nii jääb tulemus külluslik ja mahlane.
8-10-le
Lõhekreem:
Munakreem:
Kaunistamiseks:
Valmista kreemid. Vahusta kokku 4 dl 35%-list koort ja jaga kaheks. Lõhekreemi jaoks sega omavahel tükeldatud lõhe, toorjuust, pool vahustatud koorest ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Munakreemi jaoks töötle muna kahvliseljaga peeneks. Sega juurde vahustatud koor ja majonees. Maitseta soola ja pipraga.
Tordi valmistamiseks lõika saiadelt ära ääred nii, et järele jääks täisnurksed ühesuurused saiaviilud. Immuta saiu soovi korral kiirelt kas piimas või külmas puljongis ja lao serveerimisalusele 6 viilu üksteise kõrvale. Määri peale pool lõhekreemist. Lao sinna peale järgmine kiht immutatud saia ja sellele määri pool munakreemist. Lao munakreemile kolmas saiakiht ning määri sellele lõhekreem. Sinna peale lao viimane kiht saiu ja määri munakreemiga nii pealt kui ka võileivatordi külgedelt. Nüüd võid tordi mõneks tunniks kuni üleöö külma tõsta, et tort veidi taheneks ja maitsed seguneksid.
Enne serveerimist kaunista tort. Graavitud forellist või lõhest lõigatud õhukestest viiludest moodusta rullikeeratud kalaroosid. Kurki ja redist võid lõigata kas terava noaga õhukesed viilud või kasutada viilutamiseks mandoliini. Lao kurgi- ja rediseviilud tordi peale ning külgedele. Kaunista poolitatud vutimunadega, forellimarjaga ja värske tilliga.