RETSEPT

Ploomikook sarapuupähklite ja kuivatatud jõhvikatega Share

Eile käisingi sügisesel turul kõndimas ja kuna ploomihooaeg on veel hoos, aga mitte enam kauaks, siis sai korvitäis ploome ära toodud ja kodus neist üks mõnus ploomikook valmis küpsetatud. Maitses suurepäraselt ja väike salanipp selle ploomikoogi puhul on Vana Tallinna likööris leotatud kuivatatud jõhvikad. Muide, nii kuivatatud marju/puuvilju kui ka pähkleid, mis samuti koogi sisse läksid, tasub osta Keskturul turuplatsi ääres olevast putkast. Sellises valikus ja sellises värskusastmes pähkleid, seemneid ja kuivatatud puuvilju annab mujalt otsida. Mina haaran sealt alati valiku kraami kaasa. Ja nagu mu üks hea tuttav on tõdenud, et tõenäoliselt on see linna kiiremini käibiv pähklipood. Ja pähklite puhul, uskuge, on värskus väga oluline. Nii et ploomid, pähklid ja kuivatatud jõhvikad Keskturult kaasa ning ploomikooki tegema.


Ploomikook sarapuupähklite ning kuivatatud jõhvikatega

Kogus: 10-le

3 muna

1,5 dl suhkrut

50 g sulatatud võid

4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 sidruni riivitud koor (kasuta võimalusel mahesidruneid)

Näpuotsaga soola

100 g kuivatatud jõhvikaid, 2 sl Vana Tallinna likööris leotatud

100 g sarapuupähkleid, jämedalt hakituna

12 suuremat ploomi, sektoritena

Pruuni suhkrut pealeraputamiseks


Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega juurde sulatatud või. Lisa järgmisena jahu, küpsetuspulber, sidrunikoor, sool ja likööris leotatud kuivatatud jõhvikad. Kalla umbes pool tainakogusest 24-cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi. Laota sinna peale pooled ploomid ja suru ploome veidi taina sisse. Kalla siis peale ülejäänud tainas ja säti sellele ülejäänud ploomid. Suru ploome veidi taina sisse. Puista peale hakitud pähklid ja paar lusikatäit pruuni suhkrut.

Tõsta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 50-60 minutiks või kuni kook on kuldne ja tikuga keskkohast torgates enam tainast tiku külge ei jää. Jahuta veidi ja serveeri kas vaniljekastme või -jäätisega. 

Retsept: Tuuli Mathisen