RETSEPT

Purkitehtud tomatine seenesalat Share

Kui mõnel aastal tabab meid seeneuputus, siis selleaastane kuiv ja kuum suvi on tulemuseks andnud üsna nigela seenesaagi. Samas tahaks ju ka sel aastal pisut seenehoidiseid nautida. Sellisel napi seenesaagiga aastal on heaks nipiks seenesalati valmistamine. Seentele tulevad seltsi ja maitselisa andma erievad köögiviljad ja tulemuseks on mõnus segasumma seenesalt, mida saab sättida kas röstsaiale või niisama maiustamiseks pidulauale või praekõrvaseks tõsta. Seenesalatisse vajaminevad tomatipastat ja kõiki muid komponente leiab sügiseselt Keskturult. Tomatipastat tasub otsima minna turuhoonesse, kus juustumüüjate juures on ka lahtiselt müüdav õige hästi kontsentreeritud maitsega tomatipasta. Maitseainena kasutasin mina soola asemel Svaani soola, mis on Gruusiast pärit vürtikas ja küüslauguse maitsega aromaatne maitsesool. Sellega võib paljudes toitudes asendada tavalise soola ja seda leiab Keskturult turuhoonest trepi kõrvalt, kus alati esinduslik valik erinevaid põnevaid vürtse kaaluga müügil.

Kogus: ca 1,5 liitrit

500 g kukeseeni või segaseeni

2 sibulat, hakituna

2 porgandit, riivituna

2 suuremat küpset tomatit, tükeldatuna

200 g tomatipastat

1 dl õli

1.5-2 tl sool (võimalusel kasuts Svaani soola)

1.5-2 sl suhkrut

1 tl sinepiseemneid

1 sl 30%-list äädikat

Hakitud värsket tilli

Värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumuta poti põhjas keskmisel kuumusel õli ning hauta selles hakitud sibulat ja riivitud porgandit kümmekond minutit. Lisa pannile seened, tomat ja tomatipasta, õli ning maitseained ja ürdid (v.a äädikas). Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja lase vaiksel tulel vähemalt 20 minutit keeda. Vala juurde äädikas, sega läbi ja kontrolli maitseid. Vajadusel lisa suhkrut või soola, et tomatine maitse tasakaalus oleks. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe. Säilita jahedas.